Skip to main content

Kapal Selam Ghadir, Buatan Sendiri IRAN


Dinamakan sebagai Ghadir, ia adalah kapal selam yang direka dan dikeluarkan sepenuhnya oleh pakar Iran untuk meningkatkan keupayaan republik Islam itu.


Ciptaan keseluruhan itu termasuklah badan, kelengkapan radar dan sistem pertahanan adalah buatan tempatan saintis Iran.

Kapal selam itu berupaya melancarkan torpedo dan bergerak dalam air cetek.
Kapal selam Ghadir mula diperkenalkan pada 2007. Kapal seberat 120 tan itu mampu melakukan misi mengawal pantai untuk tempoh yang panjang.


Lagi gambar-gambar menarik:

source: http://www.iranmilitaryforum.net/

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.