Skip to main content

Kecanggihan Tahun 2000 Seperti Yang Digambarkan Pada 1910

 
 
 
 
 
Perpustakaan Negara Perancis (BnF) mempunyai koleksi menakjubkan cetakan dari tahun 1910 yang menggambarkan kehidupan pada tahun 2000. Koleksi ini dikreditkan kepada pemiliknya,Villemard.


Mengimbas kembali pada tahun 1910, Villemard mula meramalkan masa depan di atas kertas. Dengan setiap strok berus, gambar elegan masa depan dihasilkan. Sungguh menakjubkan bagaimana kebanyakan gambaran pada lukisan-lukisan tersebut hampir tepat. Pastinya, kita masih belum mempunyai sayap peribadi atau mesin terbang, dan kereta yang digambarkan juga agak berbeza.Walau bagaimanapun,gambaran keseluruhan tahun 2000 cukup untuk memberi inspirasi tentang bagaimana kita bercita-cita untuk melihat masa depan kita, bukanlah sesuatu yang mustahil untuk dicapai biarpun ianya mengambil masa 10, 50, atau 100 tahun dari sekarang.
Comments

  1. kebanyakkannyaaa idea yg merepek skit...but still kreatif!~

    ReplyDelete
  2. Pandai jugak Villemard tu n kuat daya imaginasi beliau. Good info from u..

    ReplyDelete
  3. bab dalam kelas yang x tahan 2...proses je buku , masuk dalm kpale trus...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.