Skip to main content

(GAMBAR) Sawah Padi di Jepun Yang Tersangatlah Kreatif !

Sebagai rakyat jati negeri Kedah, Encik Billy akui kadang-kadang rasa bosan melihat pemandangan sawah padi yang sama sahaja pada setiap tahun...mungkin kalau pesawah-pesawah padi di negeri ini 'sekreatif' pesawah padi di Jepun, ianya akan tentu lebih menarik lagi. Di Jepun, walaupun keluasan sawah padi mereka terhad, tetapi produktiviti yang dihasilkan adalah amat tinggi. Kalau tak silap, mereka mampu menuai sebanyak 5 kali setahun, sedangkan di Malaysia (di negeri Jelapang padi ini) hanya sebanyak 5 kali tuaian dalam tempoh 2 tahun.


sumber: http://www.coolpicturegallery.us


Comments

  1. padi tu sengaja dia buat cenggitu ke apa?

    ReplyDelete
  2. kerennnn berkreasi dengan padi di sawah,,

    ReplyDelete
  3. ni mmg betui, depa wat musim panas tak silap. sempena satu perayaan. lupo da peddiaa..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.