Skip to main content

Snippets(19) - 14 Fakta Menarik dan Unik Tentang Bahasa Inggeris


1. Stewardesses adalah perkataan terpanjang yang dapat ditaip di keyboard hanya dengan menggunakan tangan kiri anda (tanpa langsung mengangkat tangan). Sedangkan untuk tangan kanan, lollipop adalah yang terpanjang.

2. Tidak ada perkataan dalam bahasa Inggeris yang bersajak/berima dengan perkataan; month, orange, silver, purple, angst dan scalp.

3. Dreamt adalah satu-satunya perkataan bahasa Inggeris yang berakhir dengan huruf ‘mt’.

4. Ayat 'The quick brown fox jumps over the lazy dog; menggunakan setiap huruf yang ada dalam abjad.

5. Perkataan 'racecar', 'kayak' dan 'level' dapat dibaca berulang kali dari kiri ke kanan ataupun dari kanan ke kiri.

6. Hanya ada empat perkataan dalam bahasa Inggeris yang berakhir dengan suku kata ‘dous’, iaitu: tremendous, horrendous, stupendous dan hazardous.

7. Ada dua perkataan dalam bahasa Inggeris yang menggunakan kelima-lima huruf vokal secara berurutan (a, e, i, o, u), yaitu: abstemious dan facetious.

8. Typewriter adalah perkataan terpanjang yang dapat ditaip menggunakan huruf-huruf yang terdapat pada satu baris tombol keyboard (baris QWERTY).

9. Huruf yang paling selalu digunakan dalam bahasa Inggeris adalah huruf ‘e’. Ini merupakan fakta baik dalam penggunaan bahasa Inggeris secara umum, dalam karya fiksyen dan bukan fiksyen, jurnalisme, kitab suci dan bahkan kode Morse!

10. Untuk huruf konsonan, huruf yang paling selalu digunakan adalah huruf ‘t’.

11. Huruf yang paling sedikit digunakan dalam bahasa Inggeris adalah ‘q’ – bukan ‘z’.

12. Lima huruf yang paling sering muncul sebagai huruf pertama dalam perkataan bahasa Inggeris – secara berurutan – adalah ‘t’, ‘o’, ‘a’, ‘w’ dan ‘b’.

13. Hampir setengah dari seluruh perkataan bahasa Inggeris diakhiri dengan huruf ‘e’, ‘t’, ‘d’ dan ‘s’.

14. 'The' adalah perkataan yang paling selalu digunakan dalam bahasa Inggeris. Sekiranya anda tidak percaya, cubalah berbual dalam bahasa Inggeris standard yang betul selama 5 minit tanpa menggunakan perkataan ‘the’.sumber: http://jelajahunik.blogspot.com

Comments

  1. Dah try yg ke 14 tu....Nyata perbualan jd melampau pelik

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.