Skip to main content

Berlian Terbesar Di DuniaFakta Ringkas:

  • Dijumpai pada 26 Januari 1905 di Afrika Selatan. Berlian ini dinamakan sebagai Cullinan Diamond.
  • Ketika dijumpai, ia mempunyai berat 3106 karat. Sebagai perbandingan, cincin berlian biasa yang dijual di pasaran mempunyai berat hanya sekitar 1-2 karat. Cincin yang mempunyai berat melebihi 3 karat sudah dianggap sebagai besar dan mewah. Inikan pula melebihi 3000 karat!
  • Berlian ini sudah dipotong sebanyak 3 kali, Cullinan I, Cullinan II dan Cullinan III. Potongon yang paling besar dikenali sebagai Star of Africa (merupakan yang kedua terbesar di dunia) dan kini dipamerkan di Tower of London.

sumber: http://arenaphoto.blogspot.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.