Skip to main content

20 Bandaraya Terbesar di MalaysiaTahukah anda,penarafan sesebuah bandar raya hanya sah dibuat melalui penganugerahan watikah yang ditandatangani oleh Yang di-Pertuan Agong? Dan watikah itu mestilah dilengkapi dengan cop mohor kerajaan persekutuan. 

Berdasarkan bancian pada 2010, berikut merupakan 20 Bandaraya dan Bandar Terbesar di Malaysia dari segi jumlah populasi.
Di antara kriteria-kriteria yang diambil kira bagi memberi taraf bandar raya kepada sesebuah bandar ialah:
 1. Sebagai sebuah pusat pentadbiran negeri;*
 2. Penduduk tidak kurang daripada 300,000 orang;
 3. Berautonomi dari segi kewangan dengan hasil pendapatan tidak kurang daripada RM 80 juta;
 4. Mengalami perkembangan dan pembangunan ekonomi yang pesat;
 5. Pusat perniagaan dan perindustrian serta mempunyai institusi kewangan yang kukuh;
 6. Merupakan pusat pengajian tinggi lengkap dengan maktab (atau Institut Pendidikan Guru), universiti dan perpustakaan;
 7. Mempunyai ciri-ciri istimewa dari segi sejarah yang panjang dan pusat aktiviti kebudayaan serta sukan yang penting
*Miri dan Petaling Jaya diberikan taraf bandar raya tanpa mengambil kira kriteria pertama.
Kriteria baru telah dicadangkan berikutan bantahan sesetengah pihak terhadap penarafan beberapa bandar kecil yang kurang membangun sebagai bandar raya pada tahun 3 Jun 2008. Kriteria tersebut menurut Timbalan Perdana Menteri ialah jumlah penduduk dinaikkan kepada 500,000 orang manakala pendapatan setahun dinaikkan kepada RM 100 juta.

Dengan pengumuman kriteria baru ini, hasrat beberapa kerajaan negeri untuk menaik taraf ibu negeri mereka sebagai bandar raya terpaksa ditangguhkan. Ibu negeri yang dikira layak dinaik taraf sebagai bandar raya mengikut kriteria lama ialah Seremban.


P/S 1: tak sangka, my hometown; Sungai Petani adalah bandar ke-15 terbesar di Malaysia, mengatasi Alor Setar (di tempat ke-19) walaupun ia belum lagi diiktiraf sebagai sebuah bandaraya!

P?S 2: gambar atas sekali tu adalah gambar jam besar di Sungai Petani :))


sumber; wikipedia


Comments

 1. ooo hg org sp ka..mlm2 salu lepak mana?? hehe

  ReplyDelete
 2. tipu la statistik ni.. xleh pakai.. shah alam xde.. kan ada 700 000 penduduk shah alam

  ReplyDelete
 3. Replies
  1. Rasanya depa silap ni..kajang tu kot shah alam.haha..

   Delete
 4. Sujud syukur saya ucapkan kepada ALLAH SWT dan saya sekeluarga sangat berterima kasih banyak kepada KI WARA atas bantuannya saya bisa mendapatkan dana ghoib dan alhamdulillah BENAR2 berhasil karna sekarang ini kehidupan saya jauh lebih baik dari sebelumnya dan semua utang2 saya sudah pada lunas semua,,!!! jika anda mau bukti bukan rekayasa silahkan hubungi KI WARA 085242894584 ini lah kisah nyata dari saya…beliau juga memberikan pesugihan,jual tujul,uang ghaib,bulu perindu.ATAU BUKA BLOK KI WARA

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.