Skip to main content

Satu Hari Kini Hanya Tinggal 23 Jam?

Richard Gross, seorang saintis dari Jet Propulsion Laboratory, NASA menyusun model penghitungan kompleks untuk mengira secara teori, bagaimana gempa bumi di Jepun, yang merupakan gempa kelima terbesar sejak tahun 1900, mempengaruhi putaran Bumi.


Memanfaatkan data dari United States Geological Survey, hasil pengiraan itu menunjukkan adanya perubahan pembahagian masa di bumi. Gempa Jepun telah membuatkan bumi berputar sedikit lebih cepat, dan memendekkan waktu dalam satu hari sehingga 1.8 mikrodetik atau satu persejuta detik.

Pengiraan yang dibuat juga menunjukkan bahawa paksi bumi bergerak sekitar 17 centimeter ke arah timur. Perubahan paksi ini akan membuatkan pergerakan bumi sedikit berbeza. Namun itu tidak mempengaruhi posisi bumi di ruang angkasa kerana hanya kekuatan luaran seperti daya graviti matahari, bulan, dan planet-planet lain yang mampu mengubah itu.

Seputar semakin singkatnya waktu dalam satu hari yang sudah tidak mencapai 24 jam, sebagai gambaran, akibat gempa dengan magnitud 8.8 skala richter yang terjadi 2 tahun lalu di Chile, waktu dalam satu hari telah dipercepat sebesar 1.26 mikrodetik dan mengubah paksi bumi sekitar 8cm.

Ditambah pula dengan menggunakan kaedah pengiraan serupa yang dilakukan setelah gempa dengan magnitude 9.1 skala richter yang menghantam Aceh tahun 2004 lalu, waktu dalam sehari sudah berkurang sebanyak 6.8 mikrodetik akibat berubahnya paksi dan bentuk bumi sekitar 7 cm.

“Putaran bumi terus berubah, dan tidak hanya disebabkan oleh gempa, namun juga dipengaruhi oleh faktor lain seperti angin di atmosfera dan arus lautan,” kata Gross, seperti dikutip dari Science Daily, 10 Mei 2011. 
“Bagaimana gempa memengaruhi putaran bumi bergantung pada skala, lokasi, dan bagaimana gempa terjadi,” ucapnya.

Gross menyatakan, dalam satu kurun, waktu dalam satu hari boleh bertambah dan juga berkurang sekitar satu milidetik atau 550 kali lebih besar dibandingkan akibat gempa Jepun. Demikian pula dengan paksi  bumi yang boleh berubah sekitar 1 meter dalam satu tahun akibat pelbagai gempa. 
“Secara teori, apapun yang mampu meredistribusi masa bumi akan mengubah putaran planet Bumi,” kata Gross. “Namun demikian, perubahan putaran dan paksi bumi seharusnya tidak mempengaruhi kehidupan kita seharian. Perubahan ini sangat perlahan. Orang ramai tidak perlu bimbang,” ucapnya.

sumber: http://wahw33d.blogspot.com/

Comments

  1. subhanallah..itulah kekuasaaan Allah..patut mengambil iktibar..masa semakin menghampiri..

    ReplyDelete
  2. Kalau gegar kuat sikit boleh jadi sehari 25Jam nie...

    ReplyDelete
  3. lagi kuat lagi laju BUMI berputar. . maka dekat lah kita dengan Tanda2 Awal Kiamat yg Nabi Muhammad S.a.w pernah sebut2 kan. . MASA MENJADI TERLALU PANTAS BERLALU. .

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.