Skip to main content

(GAMBAR) Keindahan dan Kecantikan Cahaya Aurora Yang Menakjubkan


Pernahkah anda melihat cahaya aurora? Di Malaysia, fenomena ini mungkin jarang atau tak pernah langsung berlaku, sebaliknya ia fenomena yang sering dikaitkan dengan kawasan di kutub utara dan kutub selatan.


Aurora yang kadang-kadang juga disebut sebagai cahaya polar utara dan selatan atau aurorae, adalah fenomena alam di mana cahaya kehijauan kelihatan di langit pada waktu malam dan selalunya berlaku di kawasan kutub. Cahaya itu terjadi akibat perlanggaran partikel yang telah dicaj.


 sumber: wikipedia, google search image

Comments

 1. subhanallah, maha suci Allah!

  ReplyDelete
 2. AURORA x akan pernah ada kt MALAYSIA *kecuali kuasa ALLAH*
  sbb AURORA hanya berlaku kt negara2 yg musim sejuk atau bersalji...AURORA akan ada bila cuaca yang sejuk negatif 0 ... (kalau salah tolong betulkan)

  ReplyDelete
 3. Arwah atok saya slalu ckp, kalo senja2 ade mambang keluar..mambang merah,mambang kuning..(mmg di kwsan saya waktu senja kdg2 akan kemerahan atau kuning)..ade persamaan ke antara mambang dengan aurora?

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.