Skip to main content

Shin Ramen, Mi Segera Dari Korea Yang Disyaki Dicemari KimiaSelepas beberapa produk makanan dari Taiwan ditarik balik dari pasaran berikutan tercemar dengan di- (2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) dan di-isononyi phthalate (DINP), semalam produk mi segera dari Korea, Shin Ramen turut disyaki mengandungi bahan tercemar sama.

 

Berikutan itu, Kementerian Kesihatan mengarahkah produk itu ditarik balik serta merta dari pasaran sehingga ujian mengesahkan ia selamat daripada bahan kimia yang digunakan dalam pembuatan plastik itu dan mereka yang sudah membeli produk itu, dinasihatkan supaya tidak memakannya sehingga ia disahkan selamat.

Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata Shin Ramyun turut diedarkan syarikat sama, namun memberi jaminan orang ramai tidak perlu khuatir dengan keselamatan makanan yang diimport dari Taiwan dan Korea kerana kementerian mengenakan kawalan ketat.

sumber: berita harian

Comments

 1. la,betol ke?selalu makan ramen ni

  ReplyDelete
 2. eeuuuwww nasib tak suke makan mee ni.

  ReplyDelete
 3. bleh mkn ramen ni??

  ReplyDelete
 4. shbt muslim, berhati2la bila makan ramen sbb halalnya tu mcm masih ragu2 lagi. sbb sy pernah belek habis2 xdek nmpk halalnya pun dan saya wonder knapa ramai shbt muslim yg makan. hati2 la ye, syubhah ni. :)

  ReplyDelete
 5. anarif: mereka mungkin terpengaruh dgn drama2 korea yg mesti ada tunjuk scene makan ramen.mereka mungkin hendak feeling jd orang korea dgn memakan ramen..hua2

  ReplyDelete
 6. mee nie halal ke x eh?
  ari 2 g tesco ade nmpk ..kt bas pon diiklan kn...
  mcm halal...

  ReplyDelete
 7. bodo,nk jdik cm korea konon,haha,rmai tol melayu nk jdik korea.....bengong

  ReplyDelete
 8. lembaga kesehatan harus pantau produk2 berbahaya

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.