Sunday, June 12, 2011

Shin Ramen, Mi Segera Dari Korea Yang Disyaki Dicemari KimiaSelepas beberapa produk makanan dari Taiwan ditarik balik dari pasaran berikutan tercemar dengan di- (2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) dan di-isononyi phthalate (DINP), semalam produk mi segera dari Korea, Shin Ramen turut disyaki mengandungi bahan tercemar sama.

 

Berikutan itu, Kementerian Kesihatan mengarahkah produk itu ditarik balik serta merta dari pasaran sehingga ujian mengesahkan ia selamat daripada bahan kimia yang digunakan dalam pembuatan plastik itu dan mereka yang sudah membeli produk itu, dinasihatkan supaya tidak memakannya sehingga ia disahkan selamat.

Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata Shin Ramyun turut diedarkan syarikat sama, namun memberi jaminan orang ramai tidak perlu khuatir dengan keselamatan makanan yang diimport dari Taiwan dan Korea kerana kementerian mengenakan kawalan ketat.

sumber: berita harian

Entri-Entri Berkaitan.....

8 comments:

 1. la,betol ke?selalu makan ramen ni

  ReplyDelete
 2. eeuuuwww nasib tak suke makan mee ni.

  ReplyDelete
 3. bleh mkn ramen ni??

  ReplyDelete
 4. shbt muslim, berhati2la bila makan ramen sbb halalnya tu mcm masih ragu2 lagi. sbb sy pernah belek habis2 xdek nmpk halalnya pun dan saya wonder knapa ramai shbt muslim yg makan. hati2 la ye, syubhah ni. :)

  ReplyDelete
 5. anarif: mereka mungkin terpengaruh dgn drama2 korea yg mesti ada tunjuk scene makan ramen.mereka mungkin hendak feeling jd orang korea dgn memakan ramen..hua2

  ReplyDelete
 6. mee nie halal ke x eh?
  ari 2 g tesco ade nmpk ..kt bas pon diiklan kn...
  mcm halal...

  ReplyDelete
 7. bodo,nk jdik cm korea konon,haha,rmai tol melayu nk jdik korea.....bengong

  ReplyDelete
 8. lembaga kesehatan harus pantau produk2 berbahaya

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails