Sunday, January 9, 2011

Rumah-Rumah Dari Styrofoam di Jepun


Japan Dome House Co. Ltd adalah perusahaan Jepun yang membuat rumah dengan bahan asas, Styrofoam. Dengan penggunaan bahan ini, setiap rumah yang dibina bukan sahaja dapat disiapkan dengan lebih cepat, malah lebih ringan dan lebih murah.

Wajarkah kaedah ini dipraktikkan di Malaysia? Sekurang-kurangnya untuk membantu keluarga2 berpendapatan rendah di negara ini. Lagi gambar-gambar menarik dengan membaca artikel ini selengkapnya.



macam duduk dalam igloo pula kan..

Lagi gambar-gambar best...kita tengok bahagian dalam pula










amacam? ada yang berminat? untuk mengetahui kelebihan penggunaan teknologi baru ini, sila klik di sini.

sumber: http://arenaphoto.blogspot.com, http://pinktentacle.com

Entri-Entri Berkaitan.....

17 comments:

  1. penggunaan styrofoam tak berapa bagus. sebab bleh sebabkan pencemaran gas CFC yg boleh rosakkan alam sekitar. jadi saye tak berapa nk setuju. baik gune alternatif lain

    ReplyDelete
  2. erk.. styrofoam tu yg dri polisterin tu kn? bukan ke tu lagi byk effect dia kpd alam sekitr.. huhu.. ringan? kalau sekali kena tiup angin, terus terbang tu kn rumah.. hehe

    ReplyDelete
  3. comel..tp xbaik sbb efek alam sekitar

    ReplyDelete
  4. @NabiLLa NaSir abaout CFC, itu mungkin disebabkan oleh penggunaan polistrin biasa. styrofoam ni pula adalah extended version of stryrofoam-tak taulah pulak kesan benda ni kpd alam sekitar. tp Japan Dome House ni adlh syarikat yg membuat rumah2 mesra alam dan jimat tenaga.so they claim rumah2 ni adlh environmental friendly

    ReplyDelete
  5. comel. dan jimat tapi tak baik untuk persekitaran alam sekitar~

    ReplyDelete
  6. @::wan fadhilah:: huhu, da komen kt atas about polistrin tu..ringan? yup dia mmg ringan. bhn nk buat rumah ni ringan but that company claim bahan ni adalah fire proof, tahan gempa bumi dan ribut taufan. yg plg bez,teknologi ni dh mendapat approval Kementerian Perumahan di Jepun :)

    ReplyDelete
  7. @miss fatihah comel kan..about effect alam sekitar tu, x dpt dipastikan. en Billy sniri pn x sure

    ReplyDelete
  8. Takkan syarikat Jepun tu tak wat research sebelum wat projek rumah styrofoam tu....? kerajaan depa yg maju dan canggih tu takkan nak luluskan buta jer...im sorry...permisi

    ReplyDelete
  9. besnya.. nak rumah macam ni. tapi wat kai kayu, hehehehe..

    ReplyDelete
  10. xpanas ke? maybe kat jepun boleh la kot sbb iklim dorg sejuk.. kita kat malaysia ni kan panas..

    ReplyDelete
  11. perghh nie klaw kat m'sia xtahan kot nk duduk.. panas yaq amat... :))

    mari singgah umah CikSmile http://theladybirdwishlist.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. @cHoc0^miNT owh, sila refer komen kt atas. en billy da terangkan :)

    ReplyDelete
  13. @FarahYani maybe kot. sb msia kn panas..but dat company claim, rumah ni mampu mengurangkan haba (energy efficient, lower heating/cooling cost)

    ReplyDelete
  14. besar jgk modal nk buat ni..
    minat jg..
    comel..

    ReplyDelete
  15. rumah macam ni, hari-hari saya panjat bumbung..haha

    ReplyDelete
  16. waaaaaaaa!!!!!!!!!!!! nk 1!! sape nk sponser?? :-D

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails