Skip to main content

Bangunan Guna Simen Lutcahaya


 Fakta Ringkas: 
 • Simen ini dikenali sebagai i.light, dicipta oleh Italcementi, sebuah firma arkitek berpangkalan di Itali
 • Simen ini memiliki puluhan lubang halus yang membolehkan cahaya menembusinya tanpa menjejaskan kekuatan strukturnya.
 • Berupaya menjimatkan kos elektrik kerana ia dapat menerangi bangunan pada waktu siang.
 • Setakat ini, satu-satunya bangunan yang dibina dengan menggunakan simen i.light adalah Pavilion Itali di Ekspo Shanghai, China pada tahun lalu.
 
 

Hmm, bagus ke teknologi ni? Bukan ke lebey senang orang nak buat aktiviti skodeng lepas ni? Huhu..sapa boleh tolong jawab...

sumber: kosmo, dailymail.co.uk

Comments

 1. hmm, benda ni rasanya sesuai utk bangunan2 pejabat jela. kalu bt rumah nt senang pula org nk skodeng..tambah2 kalu buat kt bilik air

  ReplyDelete
 2. @nawaitoo huhu, jgn la buat kt bilik..nk mampos? hehe

  ReplyDelete
 3. tekno yg bek :)
  p.ttp ad plus,minus,interestingnyer ..

  ReplyDelete
 4. huhu....ni klu wt dkt tnds m`sia...mau x b`atur org tgk....

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.