Skip to main content

Switzerland, Negara Terbersih di Dunia

 Switzerland tidak hanya terkenal dengan coklat, bank gelap dan jam tangan, tetapi juga untuk kebersihan.

Columbia University’s Center for International Earth Science Information Network dan Yale University’s Center for Environmental Law and Policy mengeluarkan senarai kajian negara-negara terbersih; total 140 negara yang dinilai pada 25 perkara yang meliputi kualiti udara, air, penggunaan racun serangga(pesticide), dan lain-lain. Switzerland berada di kedudukan pertama dengan skor Environment Performance Index (EPI) sebanyak 95.5 pada skala 100.


Switzerland - Winter in Valais
Malah, untuk tiga parameter seperti sanitasi, kualiti air dan peraturan racun serangga, negara itu mendapat skor sempurna 100. Dengan ini, tidak hairanlah kadar hayat penduduk  Switzerland juga tinggi, iaitu 81 tahun.


Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.