Skip to main content

Labu Gergasi Lebih Berat Daripada Kereta Fiat 500Labu gergasi ini yang kelihatan seperti Fiat 500 tetapi lebih berat lagi sudah memecahkan dua rekod pada minggu ini dan kini memburu gelaran dunia. 


 Fakta ringkas: 


  • Labu ini semakin berat setiap hari sepanjang enam minggu lalu dan mungkin sama berat dengan kanak-kanak dua tahun, Freya Kirkpatrick(gambar di atas)
  • Labu berukurlilit 17 kaki dan seberat 1,652 paun ini sudah memecahkan rekod di Britain dan Eropah.
  • Ditanam oleh dua beradik kembar, Ian dan Stuart Paton di ladang Pine Tops di Lymington, Hampshire
  • Rekod labu terberat di dunia setakat ini adalah seberat 1725 paun.

“Kami mahu mencatat rekod dunia dan kami akan perolehnya. Tahun ini mungkin tahun bertuah kerana satu daripada enam labu yang kami tanam akan mencatat berat sehingga 1,652 paun,” kata Ian

“Jadual yang kami gunakan untuk menimbang labu berdasarkan kombinasi tiga ukuran dan kami menjangkakan perbezaan lima peratus apabila ia ditimbang dengan betul,” tambah Ian.

“Jika kami tidak dapat meraih gelaran tahun ini kami akan mendapatkannya tahun depan. Labu yang kami tanam semakin besar setiap tahun.

“Kami mempelajari cara untuk menanam labu baka kacukan bagi menghasilkan buah yang lebih besar pada masa akan datang.sumber: Harian Metro

Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.