Skip to main content

Unreal Place of the World- Cave of the Crystals (Mexico)


Cave of the Crystals atau Giant Crystal Cave (Sepanyol: Cueva de los Cristales) adalah sebuah gua dihubungkan kepada kawasan lombong Naica Mine yang berkedalaman 300 meter (989 kaki) di Chihuahua, Mexico. Ruang utama gua ini mengandungi kristal selenite raksasa, beberapa kristal semulajadi terbesar yang pernah dijumpai.

Kristal terbesar pernah dijumpai saat ini berukuran 11 meter (36 ft) panjang, 4 meter (13 kaki) diameter dan 55 tan berat. Manakala ukuran
gua ini pula ada
lah 27 meter (89 kaki) panjang dan 9 meter (30 kaki) lebar.

Gua ini sangat panas dengan suhu udara mencapai sehingga ke 58
Celcius (136 'F) dan kelembapan antara 90-100 peratus. Gua ini secara relatifnya masih kurang diterokai kerana suhu ekstrim dan kelembapannya yang tinggi. Tanpa perlindungan yang menyeluruh, seseorang hanya boleh bertahan sekitar sepuluh minit sahaja di dalam gua itu pada satu-satu masa.

Comments

  1. Mcm rumah superman sja ni haha,.siapa pernah tengok movie superman mmg kenal tempat crystal tu miahaha,.Erkkk,...mungkin superman benar2 wujud hahaha

    ReplyDelete
  2. ha a la.. mcm dlm citer superman @ smallville kan... agknye kt situ kot die punye shoot..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.