Thursday, August 5, 2010

Unreal Place of the World- Cave of the Crystals (Mexico)


Cave of the Crystals atau Giant Crystal Cave (Sepanyol: Cueva de los Cristales) adalah sebuah gua dihubungkan kepada kawasan lombong Naica Mine yang berkedalaman 300 meter (989 kaki) di Chihuahua, Mexico. Ruang utama gua ini mengandungi kristal selenite raksasa, beberapa kristal semulajadi terbesar yang pernah dijumpai.

Kristal terbesar pernah dijumpai saat ini berukuran 11 meter (36 ft) panjang, 4 meter (13 kaki) diameter dan 55 tan berat. Manakala ukuran
gua ini pula ada
lah 27 meter (89 kaki) panjang dan 9 meter (30 kaki) lebar.

Gua ini sangat panas dengan suhu udara mencapai sehingga ke 58
Celcius (136 'F) dan kelembapan antara 90-100 peratus. Gua ini secara relatifnya masih kurang diterokai kerana suhu ekstrim dan kelembapannya yang tinggi. Tanpa perlindungan yang menyeluruh, seseorang hanya boleh bertahan sekitar sepuluh minit sahaja di dalam gua itu pada satu-satu masa.


Entri-Entri Berkaitan.....

2 comments:

  1. Mcm rumah superman sja ni haha,.siapa pernah tengok movie superman mmg kenal tempat crystal tu miahaha,.Erkkk,...mungkin superman benar2 wujud hahaha

    ReplyDelete
  2. ha a la.. mcm dlm citer superman @ smallville kan... agknye kt situ kot die punye shoot..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails