Skip to main content

Al-Quran berusia 300 tahun


SEBERANG PERAK: Senaskhah al-Quran bertulisan tangan dipercayai berusia 300 tahun menjadi kebanggaan Kampung Teluk Baharu di sini dan 300 penduduk kampung berkenaan kerana memiliki khazanah bernilai tinggi.

Kitab suci itu tersimpan dalam kotak kaca di Masjid al-Khairiyah di kampung berkenaan, berukuran 32 sentimeter (sm) panjang dan 25 sm lebar manakala tebalnya 7 sm.

Dengan gaya penulisan khat raqa'ah ditulis dengan lidi kabung atas kertas separuh licin menggunakan dakwat Cina, kitab suci itu ditulis seorang ulama berasal dari Kampung Matang Kunda, Bagan Datoh yang hanya dikenali sebagai Sheikh al-Mansor.
Allahyarham yang juga guru agama dan pendakwah dikatakan mempunyai pertalian keluarga dengan Allahyarham Datuk Ghazali Arshad, seorang ulama yang juga bekas Mudir Madrasah al-Ghazali Batu 26, Bagan Datoh.

Allahyarham Sheikh al-Mansor yang menetap di Kampung Teluk Baharu menjadi imam masjid dan guru agama mewakafkan kitab suci tulisan tangannya itu kepada Masjid al-Khairiyah sebelum meninggal dunia. Jenazahnya dikebumikan di tanah perkuburan Islam kampung itu.

lmam Masjid al-Khairiyah, Nasir Hussein, 71, yang juga generasi kelima keturunan Allahyarham berkata, kitab suci yang lengkap 30 juzuk itu masih boleh dibaca kerana tulisannya masih terang dan jelas selain terdapat keterangan hukum tajwid dalam muqadimmahnya.

sumber: Berita Harian

Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.